KINDERBOERDERIJ
- Wehl & Doetinchem -


Kinderboerderij op zoek naar vrijwilligers
Bron: Wehl Journaal, dinsdag 11 juli 2000

WEHL/DOETINCHEM - De enige kinderboerderij van Wehl staat al zes jaar in Doetinchem. Hier knuffelen kinderen naar hartelust met konijnen en schapen. Spelenderwijs leren ze zo met dieren omgaan. Een club enthousiaste vrijwilligers maakt dit mogelijk. Zij zijn op zoek naar een paar leuke collega's.

In Wehl bevindt zich geen kinderboerderij, maar ver hoeven de kinderen hiervoor niet te reizen, namelijk naar Kokiezier op de Huet, vlakbij de oude vuilnisbelt, en dat is nog geen kwartiertje fietsen.
Zo langzamerhand is Kokiezier op de Huet een beetje bij Wehl gaan horen. Niet alleen omdat een Wehlse boer er voor de dieren zorgt. Ook omdat veel Wehlse kinderen hier geiten voeren en pony's aaien. Die boer, Herman van Arem, is één van de 15 vrijwilligers die de boerderij tot een fijne en leerzame speelplek maken. Kokiezier heeft geen enkele betaalde kracht en is daarmee behoorlijk uniek. Vooral in voorjaar en zomer kan men daarom altijd extra hulp gebruiken.
Het werk van de vrijwilligers is veel veelzijdiger dan dieren voeren en op de kinderen letten. Zo zijn er mensen die zorgen voor het onderhoud en schilderwerk. Anderen verzorgen de tuin en de dierenweitjes. Ook het winkeltje wordt door vrijwilligers draaiend gehouden.
Harma Koopal (36) is een van de 15 vrijwilligers. Ze is sinds oktober vorig jaar actief: "Ik kwam een middagje kijken en inmiddels draai ik twee vaste dagdelen mee en doe ik van huis uit nog flink wat regelwerk," vertelt ze. "Ik zit graag tussen de dieren, vandaar dit ik voor een kinderboerderij heb gekozen."
Toch zijn haar taken veel gevarieerder dan alleen met dieren omgaan. Zo zit ze bij de tuingroep, die de perken onderhoudt maar bijvoorbeeld ook het ontwerp maakt voor een nieuw tuingedeelte.
Verder is ze het aanspreekpunt voor het centrum voor Natuur en Milieu Educatie (NME) dat regelmatig bij Kokiezier lessen organiseert voor basisschoolklaasen. Ook begeleidt ze AOC stagiaires die onder meer de Open Dag op de kinderboerderij organiseren.
Tot slot is ze een ochtend per week gastvrouw voor gehandicapten van de SiZa (Stichting Samenwerkende Zorginstellingen), die dagelijks de kinderboerderij bezoeken. "Ik zorg voor koffie, geef de bezoekers een taakje en hou een oogje in het zeil", legt Harma uit. "Natuurlijk is daarbij een gediplomeerde begeleidster aanwezig die de zorg voor de gehandicapten heeft."
De activiteiten van Harma maken duidelijk, dat de kinderboerderij meer is dan een soort speeltuin met dieren. Kokiezier heeft ook een duidelijke educatieve waarde. Niet alleen spelenderwijs voor buurtkinderen, maar ook doelgericht voor schoolklassen en gehandicapten. De vrijwilligers zorgen er voor dat dit mogelijk is. Harma: "Ik vind dit werk erg leuk, maar ik doe het niet alleen voor mezelf. Het is vooral heel dankbaar werk. Stralende gezichten zijn de mooiste beloning die je kunt krijgen."
Prettig aan het vrijwilligerswerk op de kinderboerderij is volgens Harma ook de combinatie van teamwerk en zelfstandigheid. "Als je wilt kun je eigen ideeën uitwerken. Natuurlijk wel in overleg met anderen. Ik ben een echte regeltante, neem graag de leiding. Ik was gewend om alleen te werken, alleen te beslissen. Maar hier heb ik geleerd hoe je door samenwerking dingen voor elkaar kunt krijgt."

Kokiezier heeft een leuke club vrijwilligers (zie foto). Toch kan men, zeker in de zomermaanden, nog extra hulp gebruiken. Zo is er behoefte aan beheerders op de maandag- en donderdagmiddag en in het weekeinde. Van een beheerder wordt verwacht dat hij of zij met kinderen om kan gaan en redelijk orde kan houden. Kennis van dierverzoring is niet noodzakelijk. Ook voor snoep- en ijsverkoop in het winkeltje zijn nog vacatures. Voor diverse timmer- en schilderklussen op en rond de kinderboerderij zijn altijd mensen welkom. Eénmalige hulp wordt net zo gewaardeerd als regelmatige. Hierbij is wel enig vakmanschap gewenst zodat veilig en degelijk werk wordt afgeleverd. Ook het grondbeheer zit om hulp verlegen. Aan mensen die puur willen schoffelen en grasmaaien is behoefte maar ook aan iemand met enthousiaste plannen voor bij voorbeeld de aanleg van een vijver of kruidentuin. En mocht er een dierenliefhebber rondlopen die thuis geen plaats heeft voor zijn vogels of ander diersoort, dan wordt hij uitgenodigd zijn hobby op de kinderboerderij voort te zetten.


(foto: pr)