MOLEN WEHL TOUR 1900

Draaiende Wieken in Wehl

ga terug / go back in tour   ga verder / go on in tour
   
De standerdmolen in 1920
Helaas ligt de tijd al weer ver achter ons, dat in Wehl vier windmolens naast elkaar in bedrijf waren. In 1467 moet er al n hebben gedraaid op de plaats van de latere standerdmolen (windmolen op een voetstuk van balk- of metselwerk). Een bijbehorende molen voor het maken van rosolie (Italiaanse brandewijn van rozenbladeren) werd in 1855 gesloopt. Enkele decennia en eigenaren verder werd in 1910 een machinale graanmaalinrichting ernaast gezet. In de nacht van 11 op 12 februari 1924 werd de grote standerdmolen geheel in de as gelegd. De oorzaak van de brand heeft men nooit kunnen ophelderen. De molen werd niet meer herbouwd.

De tweede molen van Wehl, waarvan nu nog slechts het fundament over is, werd in 1847 opgericht. Na een overgang van eigenaar werd er in 1891 een stoomkorenmolen bijgeplaatst. Wederom een nieuwe eigenaar verbouwde de molen tot een machinale graanmaalderij in 1919. De wieken zijn in 1924 verwijderd.

De 3e molen van Wehl werd in 1891 opgericht door de Eltense molenaarsknecht Scholten en werd na enkele wisselingen van eigenaren in 1958 gesloopt.

De nu nog steeds bestaande en gerestaureerde 'Bernadette' staat in Nieuw-Wehl en dateert van 1861. De destijds geheten 'De Welvaart' werd gebouwd in opdracht van de horlogemaker Bernardus Onstenk die hem een jaar na de totstandkoming verkocht. Uiteindelijk werd de molen vererfd door de familie Senders. Deze korenmolen heeft een bovenkruier van baksteen en is gebouwd op een heuvel. In de laatste jaren van de oorlog draaide de molen enige tijd ten behoeve van opwekking van electriciteit, o.a. voor het Didamse ziekenhuis. Nadat ca. 1950 de molen, die inmiddels Bernadette was gedoopt, alleen nog maar machinaal werd bemalen, verviel hij steeds meer. Na grondige restauraties in de jaren 1965 en 1997, verkeert de Bernadette n in een uitstekende conditie en maalt en draait de molen nog steeds.

ga terug / go back in tour   ga verder / go on in tour
   
De molen van Scholten in 1958
ga terug / go back in tour   ga verder / go on in tour
   
De molen 'Bernadette' (Welvaart) in 1920

go upBron: ABC van Oud Wehl / Wehl in oude ansichten / text: A.G.B. Koster + J.W. Jansen