FIETSROUTES WEHL TOUR 2000

Fietsroutes in
Wehl en Oost-Gelderland

 

ga terug / go back in tour   ga verder / go on in tour

Bewegwijzerde Fietsroutes
in Oost-Gelderland

Bewegwijzerde Fietsroutes in Oost Gelderland(druk op plaatje voor uitvergroot)

Aaltenroute: 35km rond Aalten
Achtkastelenfietsroute: 33km rond Vorden
Achterhoekse Erfgoedroute: 50km rond Lichtenvoorde, Groenlo, Zwillbrock
Buurtschappenroute Noord: 37km rond Winterswijk
Buurtschappenroute Zuid: 45km rond Winterswijk
Gelderse Poortroute: 36km door het Montferland
Graafschaproute Oost: 52km rond Lochem en Vorden
Graafschaproute West: 56km rond Zutphen en Vorden
Graafschaproute Zuid: 42km rond Vorden en Ruurlo
Heurneroute: 49km rond Dinxperlo en Varsseveld
Landgoederenroute: 25 of 35km rond Lochem en Almen
Montferlandroute: 33 of 54km door het Montferland
Oude IJsselroute: 56km rond Doesburg en Doetinchem
Rijnstrangenroute: 18 of 28km tussen Zevenaar en de Rijn
Veldenroute: 60km rond Borculo en Eibergen
Kastelenfietsroute Oost-Gelderland: 350km


Fietsroute rond de Heerlijkheid Wehl
Afstand: ca. 20/35km

vvv - Fietsroute rondom Wehl(druk op plaatje voor uitvergroot)

1. Vakantiehuis van Lamsweerde (1854). Landhuis gebouwd door Henri baron van Lamsweerde. In 1893 geschonken aan de zusters Dominicanessen. Zij lieten de kapel erbij bouwen en het kreeg de naam St. Rosaklooster. Sinds 1986 in gebruik als vakantiehuis voor geestelijk/lichamelijk gehandicapten. Het huis is omsloten door een mooie tuin.
2. R.K. kerk St. Martinus. Het Oudste deel dateert al uit de 12e eeuw. Rond 1480 in gotische stijl herbouwd (m.u.v. het onderste deel van de toren). In 1894/95 en in 1915 vonden ingrijpende verbouwingen plaats.
3. Oud en nieuw gemeentehuis. Op het Beatrixplein stat het oude gemeentehuis. Dit werd in 1938 onder architectuur van Ir. J. Franssen gebouwd. Het nieuwe gemeentehuis is in 1992 in gebruik genomen. Architect: prof. Ir. H.A.J. Henket. Het ontwerp kreeg de Bronzen Bever-prijs.
4. Het Jagershuis (1880). Gebouwd i.o.v. Jhr. Mr. Lodewijk van Nispen, administrateur van het Huis Bergh. Vlak bij het Jagershuis bevindt zich een natuurcamping (4A).
5. Bernadette Molen (Nieuw Wehl). In 1861 gebouwd door horlogemaker Bernardus Onstenk. De molen kwam uiteindelijk in het bezit van de familie Senders. In 1965 en 1998 gerestaureerd en in oude glorie hersteld.
6. Huize Fatima. Woon-/leefgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten. De naastgelegen kerk en pastorie van de Mariaparochie dateren uit 1925.
7. Slot Keppel (16e eeuw) Laag Keppel. Het slot is schilderachtig gelegen aan de "dode" arm van de Oude IJssel. In 1672 heeft Lodewijk XIV hier vertoefd. Rechts vr de brug vindt u nog een oude waterradmolen (vaak op zondag te bezichtigen) en een zgn. wipmolentje.
8. Stroombroek (Braamt). Het oorspronkelijke "Braamtse gat" is ontstaan door zandwinning. De naam werd enige jaren geleden omgedoopt in "Stroombroek". Er verrees een bungalowpark en in het party-/beautycentrum Palestra is het aangenaam vertoeven. Op het terrein is ook poppentheater "Het land van Jan Klaassen" gevestigd.
9. Montferland (Gem. Bergh). Stuwwalgebied ontstaan in de Riss-IJstijd (ca. 240.000-180.000 jaar geleden). Het hoogste punt is de Hettenheuvel (93m). Prachtige bossen en unieke vergezichten. Diverse gemarkeerde wandelroutes.
10. R.K. kerk H. Johannes de Doper (Kilder). Ontworpen in neo-gotische stijl door de Utrechtse architect Alfred Tepe. Samen met de pastorie in 1886 in gebruik genomen.Monumentenroute Wehl
Lokaal ommetje Wehl
Afstand: ca. 32km

Fiets Monumentenroute Wehl(druk op plaatje voor uitvergroot)

Deze bewegwijzerde fietsroute van 32km voert langs een aantal monumenten van de gemeente Wehl. De route is gemarkeerd met lichtgroene vierkante bordjes met een groene pijl. Deze routebeschrijving gaat uit van start bij NS-station of gemeentehuis Wehl. In het zuidwesten kan worden overgestapt op het lokale ommetje Didam en in het zuidoosten kan in Kilder worden overgestapt op het lokale ommetje Montferland. Deze beide routes zijn bewegwijzerd met dezelfde bordjes met blauwe pijl.

1. NS-station / Gemeentehuis
2. St. Martinusklooster
3. R.K. Kerk (St. Martinus) te Wehl
4. Grotestraat
5. Van Lamsweerde huis (St. Rosaklooster)
6. Villa Broekhuizen
7. Grote Herenboerderij
8. Boerenhoeve "de Pol"
9. Uitzicht op Montferland
10. R.K. Kerk met pastorie te Kilder
11. Camping Stillewald
12. Boerenhoeve
13. Houtvesterij Het Jagershuis
14. Boerenhoeve
15. 't Hagelkruis
16. Zwembad "de Bijvoorde"
17. R.K. Kerk en pastorie te Nieuw Wehl
18. Boerenhoeve "de Negelaer"
19. Esgronden
20. Korenmolen "de Bernadette"
21. Veeboerderij
22. Grindstraat


RouteBeschrijving


go up