BERNADETTE WEHL TOUR 2000

molen
De
Bernadette

ga terug / go back in tour   ga verder / go on in tour

Wehl had vroeger 4 molens binnen haar dorpsgrenzen. Helaas is daar nog eentje van over gebleven; de Bernadette. Na een grondige restauratie draait deze schoonheid nog steeds met haar wieken. De Bernadette staat net even buiten de bebouwde kom van Nieuw Wehl. De molen werd in 1861 gebouwd. Het is een zogenaamde grondzeiler: de wieken draaien net boven de grond. Een grondzeiler heeft veel ruimte rond de molen nodig, binnen een bebouwde kom zal men een dergelijke molen niet gauw aantreffen

Bij een bezoek aan de molen wordt u hartelijk ontvangen. Zowel de eigenaar / molenaar Henk Ruyling als vrijwilliger Harry van Valburg zijn enthousiaste vertellers. "Toen ik in 1986 de molen kocht was hij er slecht aan toe. Er is een restauratieplan opgesteld en we kregen subsidie van het Prins Bernhardfonds, de gemeente, de provincie en het rijk. In 1996 is de buitenkant gerestaureerd. Hierbij is onder andere het kruiwerk (waar de kop op draait) vervangen door Engels kruiwerk; voorheen draaide het kruiwerk op "neuten" een soort kloswerk. Dat is nu vervangen door ijzeren wielen van ongeveer 10 cm doorsnee. Ook het wiekenkruis is vernieuwd. Dit jaar zijn we met de buitenkant bezig." vertelt Ruyling. Het grote restauratiewerk wordt gedaan door molenmaker Groot Wesseldijk uit Laren. Maar deze molenspecialist heeft het erg druk, waardoor een grote restauratie soms wat langer kan duren. "Bij deze restauratie worden o.a. de maalstenen maalvaardig gemaakt en de tandwielen en rondsels – de kleine wielen voor de aandrijving van de malsteen hersteld." vult Harry Valburg aan.
Henk Ruyling had al zo’n twintig jaar in zijn vrije tijd bij de molen gewerkt, toen nog bij de vorige eigenaar. Ruyling: "Mijn vader had een boerderij, maar daarnaast was hij ook steenscherper (steenbillen) bij diverse molens in de omgeving. Als 16 jarige jongen moest ik vaak mee, al doende leerde ik het vak."
De Bernadette is een korenmolen In het verleden werd er graan voor veevoer mee gemalen, maar de oorlogstijd vormde daarop een uitzondering. Toen maalde men tarwe voor het Ziekenhuis in Zevenaar. Het is de bedoeling dat er ook weer echt gemalen wordt als de restauratie voltooid is.
Ruyling en Van Valburg zijn in de zomer beiden ongeveer 2 3 dagen per week op de molen te vinden. "Er moet van alles gebeuren. Smeren , timmeren, schilderen; kortom het dagelijkse onderhoud van molen en terrein vergt heel wat uurtjes. Vooral het smeren van alle draaiende onderdelen is zeer belangrijk", zegt de eigenaar.
"We vinden het heel erg leuk om mensen hier te ontvangen. Toen de organisatie van de Rhedense fietsvierdaagse onze medewerking vroeg hoefden we ook niet lang na te denken.
"We schrikken niet voor een paar mensen", aldus de heren. "We vinden het erg leuk om over de molen te vertellen en geven graag uitleg."


Bernadette is de naam van een heilige. Aan deze heilige ontleent de molen zijn naam.
De Bernadette is als grondzeiler geen bijzonder hoge molen. De molen zelf is ongeveer 11 meter hoog en als een wiek helemaal rechtop staat 22 meter. Hij wordt regelmatig gedraaid, maar is niet op vaste tijden voor het publiek geopend. Wel op speciale dagen zoals de landelijke fiets- en molendag.


Bernadette (Foto: ansichtkaart)Ditjes en Datjes
Naam: Bernadette.
Adres: Kerkhofweg 10a, Nieuw Wehl.
Bouwjaar: 1861.
Type: Korenmolen
Eigenaar/molenaar: H.Th. Ruijling.
Vlucht: 21,5 m.
Inrichting: 2 koppels maalstenen.
Bedrijfsvaardigheid: dagelijks in bedrijf.
Telefoon: 0314-683237.
Openingstijden: dagelijks en op afspraak.
Assortiment molenwinkel: diverse meelproducten.

Geschiedenis
De molen is in 1965 en 1998 gerestaureerd. Naast de molen staat een loods ("De Stoom" genaamd), waar een electrische maalstoel voor tarwemeel staat opgesteld.
Bij het maalbedrijf behoorde vroeger ook de naast de molen gelegen boerderij, annex bakkerij en winkel.
Als bijzonderheid heeft deze molen een binnenroede met Beckers-kleppen.
Vorige eigenaren waren:
B. Onstenk (1861 - 1863), G. Langeler (1863 - 1864), J.G. Schoenmaker (1864 - 1888), F. Bosch (1888 - 1901), Wed. F. Bosch (1901 - 1907), W.A. Senders (1907 - 1920), familie Senders (1920 - 1960), A.F. en E.H. Senders (1960 - 1973) en H.J.W. Senders-Damen (1973 - 1986).

Bronnen:
De Hollandsche Molen.
Molens in Midden-Gelderland

De Geschiedenis van alle Wehlse molens in Wehl in de WehlTour1900

RouteBeschrijving

go up